Läpinäkyvä toimitusketju ja sen hallinta luovat ennustettavuutta bisnekseesi

Onko yrityksesi osa toimitusketjua tai toimitusketjun jomman kumman pään viimeinen lenkki? Tiedätkö, miten toimitusketjun muilla yrityksillä menee? Jos et, saattavat ongelmat ilmaantua yllättäen. Toimitusketjun hallinta eli supply chain management (SCM) on tärkeää yrityksen riskienhallinnan kannalta. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miten voit tiedon avulla vähentää riskejä toimitusketjussasi.

Mikäli toimitusketjun yhdessä lenkissä tulee ongelmia, heijastuu tämä usein pitkälle muihinkin yrityksiin. Yritykseesi vaikuttavat ongelmat saattavat olla monenlaisia: raaka-aineiden saatavuus heikkenee, tilausten määrä laskee, kriittinen palvelu lakkaa tai toimitukset viivästyvät. 

Toimitusketjun hallinta on tärkeä monista syistä. Yritysten välinen luottamus auttaa liiketoiminnassa parempiin tuloksiin, mutta se kasvaa hitaasti ajan saatossa. Uuden toimittajan etsimiseen menee paljon aikaa ja rahaa. Jos toimitusketju ulottuu maapallon ympäri, on toimittajien etsiminen jo fyysisesti hidasta, jos toimittajiin tulee käydä tutustumassa paikan päällä tai näytekappaleita pitää lähettää maanosasta toiseen. 

Luottamuksen rakentamiseen uuden yhteistyökumppanin kanssa menee oma aikansa. Uuden toimittajan kanssa tulee käsitellä monia eri kysymyksiä, joista osaan on helppo saada vastaukset nopeammin ja toiset selviävät vain ajan saatossa:

  • Tulevatko tuote-erät silloin kun pitää
  • Onhan laatu tasainen ja luvatun mukainen? 
  • Toimivatko henkilökemiat? 
  • Onko jakeluverkosto kunnossa? 
  • Onko toimittaja ymmärtänyt bisneksesi kannalta olennaiset asiat? 
  • Onko kommunikaatio avointa ja sujuvaa? 
  • Maksaako uusi kumppani laskut ajallaan?
pexels-artem-beliaikin-2305004.jpg

Haluatko varmistaa, että toimitusketjusi pelaa?

Bisnoden luottotietoraportit kertovat sinulle miten toimitusketjussasi olevilla yrityksillä menee taloudellisesti. Tämän tiedon avulla voit varautua ajoissa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Luottotietoraportit saa käyttöösi heti edullisella kertamaksulla verkkokaupastamme.
 
 

Tiedätkö kaikki yritykset, jotka ovat osa sinun yritykseesi liittyvä toimitusketjua? 

Moni yritys ei tunne kaikkia niitä yrityksiä, joista heidän toimitusketjunsa koostuu. Mikäli toimitusketju ei ole läpinäkyvä, voivat toimitusketjussa tapahtuvat muutokset näkyä bisneksessäsi nopeina negatiivisina yllätyksinä. Siksi koko toimitusketju kannattaa selvittää, jolloin voi pysyä selvillä myös siitä, millaiset tapahtumat esimerkiksi maantieteellisesti tai poliittisesti toimitusketjuun vaikuttavat – puhumattakaan yritystasolla tapahtuvista muutoksista. Vaikka yritykselläsi ei olisi suoraa toimintaa tietyissä maissa, niin kyseisen maan poliittiset ja taloudelliset muutokset heijastuvat myös sinun yrityksesi toimintaan toimitusketjun kautta.

McKinsey Global Instituten tutkimusraportin Risk, Resilience and Rebalancing in Global Value Chains mukaan yritykset tulevat kokemaan entistä enemmän häiriöitä toimitus- ja hankintaketjuissa. MGI ennustaa, että disruptiivisia markkinahäiriöitä tulee jatkossa alle neljän vuoden välein. Raportin mukaan yllättävät muutokset hankintaketjuissa syövät keskimäärin 40% yhden vuoden käyttökatteessa kerran vuosikymmenessä. Riskialtteimpia aloja ovat raportin mukaan auto- ja kaivosteollisuus, energia sekä ilmailu. Vähiten vaikutuksia äkillisillä muutoksilla on lääke- ja elintarviketeollisuuteen.

pexels-cottonbro-4057766-1.jpg

Jos teet suoraa yhteistyötä toimittajien kanssa, saatat aavistaa ongelmat jo ennen kuin asioista on puhuttu. Nimittäin isot ongelmat voivat näkyä aluksi pieninä maksuvaikeuksina, tilausmäärien tippumisena jne. Silti tuttujenkin toimittajien kanssa taloustilanne kannattaa selvittää säännöllisin väliajoin. 

Lisäksi sinun kannattaa selvittää taloustilanne, kun aloitat yhteistyön uuden toimittajan kanssa tai kun toimitusketjussasi kauempana oleva yhtiö aloittaa yhteistyön uuden tahon kanssa. Tämä on hyvä tehdä siksi, että pystyt ennakoimaan tulevaisuudessa mahdollisesti ilmeneviä ongelmia.

Taloustilanteen saat helposti selville luottotietoraportin avulla.

Toimitusketjun hallinta datan avulla

Selvitä toimitusketjun yritysten osalta ainakin yritysten vakavaraisuus, maksukäyttäytyminen sekä se, mihin suuntaan yritysten liikevaihto on mennyt. Jos yrityksen liikevaihto on kasvanut nopeasti, onko kyse yksittäisestä isosta kaupasta vai tasaisesta kasvusta? 

Jos yritys suunnistaa halvimman hinnan perässä, kannattaa huomioida se, että vaikka vanha toimittaja olisi vähän kalliimpi, voi toimitusvarmuus maksaa itsensä takaisin nopeastikin. Eli toimittajien kilpailutus ja vaihtaminen ei välttämättä tule halvemmaksi, vaikka se siltä ensiajatuksella vaikuttaisikin. Heikko toimitusketjun hallinta voi maksaa yrityksellesi rahaa myös päällekkäisinä toimituksina, toimituskatkoksina tai esimerkiksi ylimääräisen varaston tarpeena.

Haluatko tarkistaa yhteistyökumppanisi taloudellisen tilanteen?

 
Bisnoden verkkokaupasta löydät niin kotimaisten kuin ulkomailla toimivien yritysten luottotietoraportit. Raportilla näet esimerkiksi yrityksen luottoluokituksen, maksukäyttäytymistä kuvaavaan Paydex-indeksin sekä muut talouden tunnusluvut

Kotimaiset luottotietoraportit

Luottotietoraporttien lisäksi kotimaisista yrityksistä löydät tilaajavastuuraportin, kaupparekisteriotteen, tilinpäätösasiakirjat ja yhtiöjärjestyksen. Tarkasta kauppakumppanis taustat heti!
 

Eurooppalaiset luottotietoraportit

Verkkokaupastamme saat heti käyttöösi Euroopassa toimivien yritysten luottotietoraportit. Mikäli tarvitset raportteja toistuvasti, tutustu myös edulliseen D&B Credit Reporter luottotietopalveluun.