Mikä on pöytälaatikkoyritys?

Aina välillä kuullaan puhuttavan pöytälaatikkoyrityksistä. Mutta mitä pöytälaatikkofirma käytännössä tarkoittaa? Pöytälaatikkofirma on yritys, joka on olemassa kaupparekisterissä, mutta sen toiminta on keskeytetty. Sillä ei siis ole käytännön aktiivista toimintaa, mutta yrityksen y-tunnus säilyy muuttumattomana. 

Kaupparekisterin lisäksi yrityksen voi ilmoittaa alv-, ennakonperintä- ja työnantajarekisteriin. Pöytälaatikkoyritys on poistettu näistä. Keskeytetyn pöytälaatikkoyrityksen (esimerkiksi osakeyhtiöiden ja osuuskuntien) tilinpäätös tulee silti ilmoittaa kaupparekisteriin. Jos pöytälaatikkoyrityksen liiketoiminnan haluaa käynnistää uudelleen, voi pöytälaatikkoyrityksen aktivoida. 

Miksi pöytälaatikkofirmoja on olemassa?

Pöytälaatikkoyrityksen etu on se, että yritystoiminnan voi aloittaa nopeastikin. Yrityksen perustamisessa menee usein parisen viikkoa, mutta pöytälaatikkoyrityksen liiketoiminnan voi käynnistää nopeastikin.  

Pöytälaatikkoyritys on ollut toiminnassa usein pidempään. Tämä saattaa olla eduksi esimerkiksi lainojen hakemisessa, jos lainoittaja katsoo yrityksen ikää. 

Toisaalta pöytälaatikkoyrityksiä käytetään talousrikosten välineenä. Vanhan poliisivitsin mukaan Suomen yleisin rikoksentekoväline on yritys. Niinpä pöytälaatikkoyrityksiä saatetaan käyttää myös hämäräpuuhissa esimerkiksi petosten tehtailuun. 

Pöytälaatikkoyrityksen avulla rikolliset pyrkivät tekemään hankintoja, joita heillä ei ole aikomustakaan maksaa takaisin. Tässä usein onnistutaan siksi, että pöytälaatikkoyrityksen pitkä ikä saa yrityksen vaikuttamaan päällisin puolin luotettavalta. Näin ollen myydessä tuotteita ja palveluita luotolla kannattaakin kiinnittää huomiota yrityksen iän lisäksi siihen, että yrityksellä on varmasti ollut aktiivista toimintaa edellisten vuosien aikana.

Kun pöytälaatikkoyritysta ollaan myymässä, kannattaa myyjän varmistua ostajan taustoista, mikäli hän jatkaa yrityskaupan jälkeen yrityksen toiminnassa edelleen vastuuhenkilönä. Lisäksi myyvän osapuolen kannattaa tarkistaa, että hänen tietonsa on poistettu rekistereistä yrityskaupan jälkeen. 

Toisaalta kaikki pöytälaatikkoyritykset eivät ole rikollisten hallussa. Yritys saattaa jäädä pöytälaatikkoyritykseksi myös siksi, että esimerkiksi osakeyhtiön kohdalla poistaminen rekistereistä voi viedä puolikin vuotta. 

Osakeyhtiötä ei voi virallisesti lopettaa, vaan sen “lopettaminen” hoidetaan purkamalla yritys selvitys- tai konkurssimenettelyllä. Moni yrittäjä ei jaksa tähän lähteä. Tällöin voi tuntua helpommalta ajaa yrityksen käytännön toiminta alas, mutta jättää yritys silti Kaupparekisteriin. Tämä mahdollistaa myös sen, että liiketoiminta on mahdollista käynnistää myöhemmin uudelleen pikaisestikin. 

pexels-ryan-holloway-427900.jpg

Mietitkö yrityksen ostamista tai yhteistyösopimuksen solmimista?

Tarkasta yrityksen ja toimintaan liittyvien henkilöiden taustat ennen isoja päätöksiä. Bisnoden yritysraporttikaupasta löydät kattavat tiedot kotimaisista yrityksistä. Raportit sisältävät mm. tiedon luottoluokituksesta sekä muista talouden tunnusluvuista.