Yrityksen taloustiedot ja maksuhäiriöt

Asiakasyrityksen maksuhäiriöt voivat tulla ikävänä yllätyksenä, vaikka asiakassuhde olisi muuten hyvä. 

Luottotappioriskin kannalta asiakkaiden maksuhäiriöt voivat johtaa ikävään ketjuun. Kun toimitusketjun alussa on maksuhäiriöitä, voi tämä vaikuttaa moneen seuraavaan yritykseen. Pidentyneiden maksuaikojen ja niistä johtuvien haasteiden lisäksi maksuhäiriöt saattavat aiheuttaa jopa luottotappioita. 

Yrityksen maksuhäiriöt ja kaupan määrä vaa’an eri kupeissa

Toisaalta yrityksen maksuhäiriöt ovat myös bisnekseen kuuluva riski, jonka pelossa kaupantekoa ei kannata välttää. Yritysten tuleekin tasapainoilla sillä rajalla, että kauppaa tulee, mutta asiakkaiden maksuhäiriöitä ei synny liikaa. Uusien asiakkaiden kohdalla kun ei välttämättä ole saatavissa dataa laskujen maksuun liittyen. 

Jos yritys pelaa täysin varman päälle ja jättää solmimatta kauppoja esimerkiksi uusille asiakkaille maksuhäiriön pelossa, saattaa siltä jäädä myös iso osa liikevaihdosta saamatta. Tämä on hyvä pitää mielessä siksikin, että vanhat asiakkaat tuovat jopa 80% yritysten luottotappioista. Siksi uusien asiakkaiden hankkimisen ohella on tärkeää seurata, miten vanhoilla asiakkailla menee. 

Maksuhäiriöt voivat olla tilapäisiä 

Yrityksen maksuhäiriö voi johtua täysin inhimillisestä virheestä eikä se välttämättä kerro koko tilaa yrityksen liiketoiminnan terveellisyydestä. Maksuhäiriömerkintä ei siis automaattisesti kerro luottotappioista. 

Esimerkiksi väärään osoitteeseen ja sitä kautta perintään joutunut lasku saattaa näkyä maksuhäiriötilastoissa, vaikka yritys olisi korjannut tilanteen ja maksanut laskun heti saatuaan sen käsiinsä. Lisäksi esimerkiksi tilitoimiston tai talousassistentin vaihtuminen tai sairaslomat saattavat hetkellisesti sekoittaa maksuliikenteen hoidon. 

Piinallisimmillaan maksuhäiriöt saattavat aiheuttaa hankalia tilanteita siinä mielessä, että rahan tulon venyessä, voi yrityksellä olla vaikeuksia maksaa omille toimittajilleen. Varsinkin isojen kauppojen kohdalla maksuhäiriöt voivat jopa viivästyttää tuote- tai palvelutoimituksia. 

Helpoin tapa välttää maksuhäiriömerkinnät onkin maksaa laskut ajallaan. Mikäli maksamisessa on ongelmia, kannattaa ottaa heti yhteyttä laskuttavaan tai laskua perivään tahoon. Usein maksuihin on mahdollista saada lisäaikaa ja tällöin myös laskuttavan tahon puolelta osataan varautua maksun viipymiseen. 

Haluatko tarkistaa yhteistyökumppanisi taloudellisen tilanteen?

 
Bisnoden verkkokaupasta löydät niin kotimaisten kuin ulkomailla toimivien yritysten luottotietoraportit. Raportilla näet esimerkiksi yrityksen luottoluokituksen, maksukäyttäytymistä kuvaavaan Paydex-indeksin sekä muut talouden tunnusluvut

Kotimaiset luottotietoraportit

Luottotietoraporttien lisäksi kotimaisista yrityksistä löydät tilaajavastuuraportin, kaupparekisteriotteen, tilinpäätösasiakirjat ja yhtiöjärjestyksen. Tarkasta kauppakumppanis taustat heti!
 

Eurooppalaiset luottotietoraportit

Verkkokaupastamme saat heti käyttöösi Euroopassa toimivien yritysten luottotietoraportit. Mikäli tarvitset raportteja toistuvasti, tutustu myös edulliseen D&B Credit Reporter luottotietopalveluun.