Tutkimus paljastaa: Vain 15% uskoo ymmärtävänsä sloganin merkityksen

lauri-mahonen-authors-block.png

Muistatteko autojen takaikkunoissa olleet sloganit, hauskat ja vähemmän hauskat? Itselleni tulee heti mieleen mm. Toyota laatuun voit luottaa, Maailma tarvitsee esikuvia ja Petojen sukua. Vähemmän mahtipontisempi oli kultaisella kasarilla käytössämme olleessa Talbotissa – Auto Sillä kulkee kaikki. Mistä tai mitä sloganit sitten kertovat? Ja miten me kuluttajat ne ymmärrämme?

Yle julkaisi alkuvuodesta Endmarkin tutkimuksen jossa oli tutkittu autosloganeita. Lähes poikkeuksetta kuluttajilla oli vaikeuksia ymmärtää niitä. Parhaimmissa viesti oli kuitenkin harvinaisen kirkas. Kontrasti on suuri, selkeimmän sloganin ymmärsi kahdeksan kymmenestä ja toisessa ääripäässä vain 15% uskoi ymmärtävänsä sloganin merkityksen. Parhaimmillaan slogan kertoo mielestäni kaiken olennaisen, kuten esim. Das Auto.

Hiukan pohdiskeltuna sloganit kertovat paljolti teollisen ajan tuotemarkkinoinnista, tuotteen ominaisuuksista. Näin Wikipedia meitä myös valistaa. Slogan voi tosin olla myös tuotteen mielikuvan luontia. Pari esimerkkiä tuotekeskeisyydestä sekä kokemuksista, samaistumisesta ja tunteesta: Laatuun voit luottaa, Simply Clever, Eläköön uusi kuningas!.

Mistä siis pohjimmiltaan sloganeissa a.k.a iskulauseissa on kysymys? Pohjimmiltaan ne ovat siis markkinointia ja tuotteen esilletuontia. Yksi esimerkki esilletuonnista on erilaiset luokittelut, kuten esimerkiksi Vuoden Auto –titteli. Ja tämän myös markkinoijat kernaasti ns. sloganina esille tuovatkin. Puolueeton, tarkkaan harkittu valinta. Myös Bisnode on tuonut kortensa kekoon palkitsemalla ns. LoyaltyAwards palkinnot parhaasta merkkiuskollisuudesta, perustuen todennettuun kuluttajakäyttäytymiseen. Voisiko slogan olla tällä perusteella esim. Uskotuin? Tuskinpa.

Ehkä slogania olisi syytä tutkia pintaa syvemmältä ja rinnastaa sloganin Mottoon Wikipedian tavoin. Motolla tarkoitetaan tavoitetta tai tarkoitusta. Voisiko siis automerkeillä olla rakastetuin, halutuin, uskotuin, himoituin lähtöisiä sloganeita? Olisiko itse asiassa mahdollista että sloganin loisivat tai esittäisivät asiakkaat? Voisiko yrityksen tärkein voimavara tuoda oman panoksensa markkinointiin näin joukkoistuksen ja sosiaalisen median aikana?

Kriittiset menestystekijät, asiakkaat, siis mukaan? Ehkä – toisaalta monet haluavat olla luomassa uutta, toisaalta seurata edelläkävijöitä. Ketkä ovat edelläkävijöitä? Ketä ja keiden päätöksiä seuraamme ja teemme niistä omat johtopäätöksemme? Millä perusteilla olemme itse valmiita kertomaan tuttavillemme? Tunnistatteko nämä ryhmät omista asiakkaistanne? Usein vastaus kuuluu - helpommin sanottu kuin tehty. Tässä vertailuryhmässä tunnistamalla uskolliset, pitkään ja laajalti palveluita käyttävät asiakkaat olette jo itse edelläkävijöitä.

Näin taannoin hienon sovellutuksen edelläkävijöiden hyödyntämisestä. Yksinkertaisimmillaan edelläkävijöiden näkemys oli kätketty sloganiin: Suosittelen!

Tilaa viimeisimmät uutiset datasta, analytiikasta ja asiakaskokemuksesta suoraan sähköpostiisi

Bisnoden tietosuojasta

Bisnodella käsittelemme tietojasi aina voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Lue lisää tietojenkäsittelyyn liittyvistä periaatteistamme tietosuojaselosteestamme.