Tarkastele COVID-19-taudin evoluutiota interaktiivisen datavisualisoinnin kautta

09 huhti 2020

Aikana, jolloin koko maailma seuraa koronaviruksen evoluutiota päätimme tehdä… kyllä vain, uuden dashboardin aiheesta. Tarkoituksenamme oli visualisoida taudin leviämistä kuvaava data hieman eri näkökulmasta, kuin monissa muissa dashboardeissa. Emme nimittäin saa kokonaiskuvaa tilanteesta katsomalla pelkästään sairastuneiden määrää maittain.

Tästä syystä Bisnode Belgia lisäsi dataan uusia visualisointiominaisuuksia. Esimerkiksi sairastuneiden määrä per capita suhteuttaa viruksen leviämisen maan kokoon. Lisäksi tarkastelimme aikajanaa tarkemmin. Epidemia ei nimittäin käynnistynyt kaikissa maissa samaan aikaan. Tästä syystä korjasimme aikajanaa ja siirsimme tuloksia siten, että tautitapausten eksponentiaalinen kasvu osuu samaan ajankohtaan kaikissa maissa. Valitsimme ajankohdaksi hetken, jolloin virus alkoi leviämään Kiinassa. Näiden muutosten avulla eri maita on mahdollista verrata toisiinsa neljällä eri tavalla:

 • Päivämäärä ja absoluuttiset luvut
 • Päivämäärä ja luvut per 1 000 000 asukasta
 • Suhteellinen päivämäärä ja absoluuttiset luvut
 • Suhteellinen päivämäärä ja luvut per 1 000 000 asukasta

Molemmissa tapauksissa näytetään sekä kumulatiiviset että päivittäiset luvut.

Voit testata dashboardia alla:

 

 

Vinkkejä dashboardin käyttöön

 • Suurenna dashboard: vie hiiri dashboardin päälle ja siirry vierityspalkin oikeaan alanurkkaan. Full screen painikkeesta saat levitettyä dashboardin koko ruudulle
 • Klikkaa haluamaasi maata vasemmalla olevalta listalta tarkastellaksesi kyseisen maan dataa tarkemmin
 • Pidä ctrl painettuna valitaksesi listalta useampia maita tarkasteluun
 • Valitse kartan alta, miten haluat visualisoida datan:
  • Total cases näyttää vahvistettujen tautitapausten kokonaismäärän
  • Daily cases näyttää vahvistettujen tautitapausten päivittäisen määrän
  • Infected kertoo tautitapausten kokonaismäärän maittain
  • Infected per capita kertoo tautitapausten määrän per 1 000 000 asukasta
  • Date näyttää todellisen päivän, jolloin tautitapaukset raportoitiin
  • Relative evolution näyttää miten tauti on levinnyt eri maissa, kun epidemian alku on suhteutettu eri maissa samaan ajankohtaan.

Johtopäätöksiämme

Helmikuussa koko maailma seurasi Kiinan tilanteen kehittymistä ja maaliskuussa huomio kiinnittyi Italiaan. Italian tällä hetkellä saavuttaessa epidemian huipun, kiinnittyy huomio huhtikuussa Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa tautitapausten määrä on ylittänyt muiden maiden määrän.

On kuitenkin huomattava, että voimme analysoida vain sen, mitä mitataan. Tässä tapauksessa otos on vinoutunut, sillä useissa maissa testataan ainoastaan ne tautitapaukset, jotka vaativat sairaalahoitoa. Poikkeuksen tällä hetkellä tekevät Etelä-Korea sekä Islanti. On siis tärkeää pitää mielessä se, että vinoutunut data saattaa johtaa virheelliseen näkymykseen ja vääriin johtopäätöksiin. Tästä syystä tämä tutkimus on tarkoitettu pääasiassa visualisointia varten.

Diamond Princess risteilyaluksen, Etelä-Korean ja Islannin tautitapausten ja levinneisyyden perusteella voimme kuitenkin päätellä, että mitattujen tapausten määrä tulisi kertoa 5-10 päästäksemme todelliseen sairastuneiden määrään. Tämä johtuu siitä, että useimmat ihmiset sairastavat taudin oireettomana ja systemaattinen vasta-aineiden testaaminen jälkikäteen on epätodennäköistä monissa maissa. Tällä hetkellä todellinen sairastuneiden määrä on todennäköisesti lähempänä 4 500 000 kuin 450 000. Tätä emme kuitenkaan koskaan tule varmasti tietämään.

Dashboardissamme esitettyjä lukuja on siis mahdollista hyödyntää trendien vertaamiseen eri maiden välillä. Lukuja ei kuitenkaan tule pitää absoluuttisina totuuksina tai arvioina todellisesta sairastuneiden määrästä.

Kirjoittajasta

Fysiikan tohtori ja MBA-opiskelija Simon Knudde toimii Data Intelligence Leadinä Bisnode Belgiassa. Data-analytiikan ja koneoppimisen avulla hän haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan ja liiketoimintaan positiivisesti soveltamalla tieteellisiä menetelmiä ongelmanratkaisuun. Kun Simon ei ole tietokoneensa ääressä, nauttii hän esimerkiksi patikoinnista tai laskuvarjohypyistä.