Pandemia ravistelee liiketoimintakenttää - Näin pidät huolta yrityksesi taloudesta

27 maalis 2020

Koko maailma on keskellä dramaattista epidemiaa, jolla on myös merkittäviä vaikutuksia yritysten toimintaan. Kun yhä useammat yritykset kamppailevat kassavirran kanssa, nousevat luottotietojen tarkastus ja valvonta keskeiseen asemaan. Nimittäin jos et hallitse talouttasi nyt, saatat riskeerata yrityksesi tulevaisuuden. Epävarmoina aikoina kannattaa myös käydä läpi yrityksen luottopolitiikka ja arvioida onko sitä tarvetta tiukentaa joiltakin osin. Kun tarkastat luottotiedot aina uusia sopimuksia tehdessäsi, voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä ja maksamatta jääviltä laskuilta.

Tietyillä toimialoilla on jo nyt nähtävissä kaupankäynnin hidastumista. Kun myynti laskee, on entistä kriittisempää, että saamasi asiakkaat hoitavat maksunsa. Koska talous on lähes hätätilassa, suosittelemme varmistamaan sekä nykyisten että uusien asiakkaiden maksukyvyn sekä vakavaraisuuden entistä herkemmin. Näin pystyt arvioimaan luotolla myynnin riskiä paremmin.

Koska talouskriisi osuu eri toimialoille eri tavoin ja eri aikaan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota haavoittuvaisilla toimialoilla toimiviin asiakkaisiin. Konkursseja tulee väistämättä ja mikäli yritykset eivät hallitse omaa luotonantoaan, tämä vahvistaa jo valmiiksi heikkoa markkinaa aiheuttaen lisää konkursseja.

"Koska talouskriisi osuu eri toimialoille eri tavoin ja eri aikaan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota haavoittuvaisilla toimialoilla toimiviin asiakkaisiin."

 

Luottotiedot kannattaa siis tarkastaa järjestelmällisesti joka kerta, kun olet myöntämässä luottoa. Näin minimoit luottotappion riskin ja vältyt vahingoilta. Jos esimerkiksi myyt luotolla 1 000 euron arvosta ja käyttökatteesi on 5 %, on sinun tehtävä 20 kauppaa kattaaksesi tappion mikäli et saa maksua. Pienikin luottotappio voi siis vaikuttaa yrityksesi toimintaan ja likviditeettiin.

On hyvä pitää mielessä myös se, että jopa 80 % luottotappiosta johtuu vanhoista asiakkaista. Niinpä kannattaa pitää silmällä vaaranmerkkejä kuten puheenjohtajan tai tilintarkastajan eroamista sekä muutoksia luottoluokituksessa.

Bisnoden AAA-luottoluokitusmalli auttaa sinua tunnistamaan ne yritykset, jotka ovat menossa nurin. Tilastojen mukaan jopa 85 %:lla konkurssin tehneistä oli heikko luottoluokitus vuosi ennen konkurssia. Konkurssin hetkellä 96 % yrityksistä on luokiteltu luottokelvottomiksi. Jos valvot asiakasportfoliotasi, saat nopeasti tiedon asiakkaittesi luottoluokituksen negatiivisesta kehityksestä.

Omien asiakkaiden lisäksi on tärkeää pitää mielessä myös tavarantoimittajat. Nimittäin puutteet toimitusketjussa hankaloittavat nopeasti omaa liiketoimintaasi ja vaikuttavat liikevaihtoosi. Jos haluat varmistaa liiketoimintasi jatkuvuuden, seuraa myös tavarantoimittajiesi sekä alihankkijoittesi taloudellisen tilanteen kehittymistä ja laadi varasuunnitelma mahdollisten katkosten varalle.

Bisnode RiskGuardian

Turvaa yrityksesi talouteen haastavina aikoina

Tarkasta luottotiedot ja valvo muutoksia yritysten taloudellisessa tilassa
Tutustu ja ota yhteyttä