Ostaisitko tältä algoritmilta käytetyn auton?

par-osterlund-authors-block.png

MIT:n tutkija Kate Darling järjesti robotiikkakonferenssin osallistujilla kokeen, jonka pääroolissa oli pieni robottidinosaurus. Robosaurus osasi viestiä ja kertoi ihmisille kuin koira konsanaan mm. että se pitää rapsutuksista, mutta ei tykkää, jos sitä vedetään hännästä.

Jahka leikkituokio robosauruksen kanssa loppui, Darling jakoi leikittäjille erinäisiä aseita ja pyysi heitä hakkaamaan robotin palasiksi. Helppo tehtävä, eikö? Kyseessähän on kone. Vähän kuin paiskaisi työpaikan vanhan faksinrämän seinään. Toisin kävi. Ihmiset eivät suostuneet kohtelemaan roboa kaltoin, olihan se melkein kuin elävä olento. Osa kokeen osallistujista jopa suojeli robosauruksia muiden osallistujien mahdolliselta pahanteolta.

Koneiden inhimmillisyys voi olla ratkaisevan tärkeä osa digitalisaatiota, jossa yhä suurempi osa töistä automatisoidaan robottien ja algoritmien hoidettavaksi. Viime kädessä kyse on siitä, luotammeko algortimeihin.

Luottamuksesta koneisiin kertovat Whartonin tutkijat Dietvorst, Simmons ja Massey. He tutkivat viime vuonna ihmisten suhtautumista algoritmeihin. Tutkijakolmikko törmäsivät tutkimuksessaan varsinaiseen algoritmiahdistukseen, sillä ihmiset luottivat algoritmien sijaan mieluummin omaan perstuntumaansa silloinkin, kun heille näytettiin algoritmin suoriutuvan tehtävästä paremmin. Yksi koneen tekemä virhe riitti rapauttamaan luottamuksen sen kykyihin, mutta ihmisen ajateltiin virheen sattuessa kykenevän oppimaan ja parantamaan suoritustaan.

Herää kysymys kuinka datakeskeisen liikemiehen tulisi toimia, jos hän haluaa hyötyä algoritmien paremmista päätöksistä ihmisten vastustuksesta huolimatta. Onneksi Whartonin tutkijat osaavat auttaa. He havaitsivat, että ihmisten luotto algoritmien tekemiin päätöksiin kasvoi merkittävästi, kun ihmisille annettiin mahdollisuus hienosäätää päätöksiä. Kun Meikäläisen Matti sai säätää algoritmin ennustusta muutamalla prosenttiyksiköllä sinne tai tänne, hän koki sen ikään kuin omaksi päätöksekseen - vaikkakin algoritmiavusteiseksi sellaiseksi.

Liiketoiminnan automatisoimiseen löytyy siis kaksi testattua tapaa. Koneita voidaan inhimillistää algoritmiahdistuksen vähentämiseksi tai algoritmit voidaan valjastaa inhimillisen päätöksenteon ohjaajaksi sen korvaajan sijaan.

Lähde: https://hbr.org/2015/06/when-your-boss-wears-metal-pants

Tilaa viimeisimmät uutiset datasta, analytiikasta ja asiakaskokemuksesta suoraan sähköpostiisi

Bisnoden tietosuojasta

Bisnodella käsittelemme tietojasi aina voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Lue lisää tietojenkäsittelyyn liittyvistä periaatteistamme tietosuojaselosteestamme.