Nyhtökauraa ja kuukautiskuppeja – Naisyrittäjä on niukka luonnonvara

jouni-suominen-authors-block.png

Myönnän heti.  En tiedä yrittäjyydestä enkä varsinkaan naisyrittäjyydestä paljoakaan. Mutta kun teetimme Suomen Yrittäjänaisille www.yrittajanaiset.fi uusien jäsenien potentiaalikohderyhmän, niin mielenkiinto heräsi. Koska aineisto oli valmiina, niin pystyin helposti tekemään omakätistä selvitystä.

 

Suomalaisista yrittäjistä on tänä päivänä Bisnoden tietokannan mukaan vain noin 25% naisia ja niistä vajaa 20.000 sellaisia, jotka työllistävät muitakin kuin itsensä. Naisyrittäjän tai Yrittäjänaisen määritelmä on hiukan epätarkka. Yrittäjänaiset ry:n määritelmään kuului mm. se että ko. nainen on ko. yrityksessä omistuksellisesti ja päätoimisesti vahvasti mukana. Toimitusjohtajuus ei sellaisenaan riitä ja hallitusammattilaisetkin ja konserniomisteiset yhtiöt on jätetty pois. Tämän takia esim. kaikki Kauppalehden Option tämän vuoden syyskuun numerossa olleet ”Huippunaiset!” eivät ole tässä listassa mukana. Vuoden Liikemies eli Nainen (Teknoksen Paula Salastie) kylläkin on.

Pika-analyysi naisyrittäjistä

  • Eniten 40 – 60-vuotiaita, alla 30-vuotiaita vain pari, kolme sataa
  • Ansiotulot normaalia korkeammat (koko talous=perhe huomioiden ei niin paljon)
  • Keskimääräistä ostovoimaisempia ja luottokelpoisempia, kotirakkaita pientaloeläjiä
  • Anne-nimisiä 173 kpl
  • 48 syntynyt Jouluaattona ja 50 Naistenpäivänä
  • Muitakin yritysyhteyksiä yli 8.000:lla
  • Mies mukana (saman sukuniminen) toiminnassa n. 1.400:lla
  • Apteekkitarittaria (oops – mikä sana) 425. Taksittaria vastaavasti 377
  • Kolme asuu Yrittäjäntiellä ja yhden sukunimikin on Yritys
  • Naisia osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana n. 1.300

TOP-toimialoja ovat mm. kahvilat, ravintolat, kirjapito- ja tilinpäätöspalvelu, kiinteistön hoito. Liikevaihdoltaan pieniä firmoja on suurin osa, mutta muutakin löytyy.  Apteekit, valintamyymälät, hammaslääkärit, fysioterapia ja kotipalvelut ovat yliedustettuina kaikkiin Suomen yrityksiin verrattuna. Iso ryhmä (>500 kpl) oli myös toimiala ”Asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen”, joista tosin reilu 100 oli sellaista, jossa aviomies oli vahvasti mukana.

Joukon vanhin yritys (per. 1897) on Ekbergin kahvila-leipomo Helsingissä ja toinen yritysvanhus on Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy (per. 1899).  Uusia, alle 2 vuotta toimineita naisyrityksiä perustetaan hiukan vähemmän kuin uusia yrityksiä yleensä, mutta on niitäkin n. 1.400 koko 20.000:sta. Liikevaihdoltaan yli 10 miljoonan naisyrityksiä löytyy 65 ja yli 20 miljoonaa vaihtavia 20, kuten Sari Säynäjäkankaan johtama Polar Electro Oy tai Levin kuningattaren Päivikki Palosaaren Hullu Poro Oy. Otsikossa mainittu kuukautiskuppi on muuten Heli Kurjasen ja Lune Groupin tuote (Lunette).

Pohjanmaalla (Oulun aluetta lukuun ottamatta) on suhteellisesti vähiten naisyrityksiä kuten myös Kainuussa ja Lapissa. Muuten naisyritykset Suomessa jakautuvat tasaisen harvaan.  Osakeyhtiöitä on reilusti, kun etukäteen oletin, että toiminimiä olisi eniten. Naisyritysten Rating eli Bisnode-luottoluokitus on useasti hyvä tai huono – yhden A:n (perus)luottokelpoisia on selvästi vähemmän verrattuna koko yrityskantaan.

Sertifioitu naisyritys

Kun miettii sanaa ”yrittäjä” tulee ensimmäisenä mieleen Bill Gates, Harkimo, konepajamies haalareissa tai joku vuoden yrittäjä plakaattinsa kanssa – kaikki miehiä.

Naisyrittäjyys on aika tuore asia. Kun vielä 1960-luvulla keskusteltiin (keskustelijoina nykyiset isämme, isoisämme, äitimme ja isoäitimme) ankarasti siitä onko naisten sopivaa mennä ilman miesseuraa ravintolaan, on helppo ymmärtää, että naiselle yrityksen perustaminen on ollut iso haaste.

Woman is the Nigger of the World, tuumaili John Lennon.  Onko naisyrittäjillä samat mahdollisuudet kuin miesvetoisilla firmoilla?

Neuvonta- ja tukipalveluita tuntuu Suomessakin olevan. Nykyisen ja tulevan naisyrittäjän suurimmat kannot kaskessa liittyvät varmaan perheen ja yrittämisen yhteensovittamiseen ja - rahaan. USA:ssa, kuten tiedämme, busineksen tekeminen on aika hyvin hallussa. Siellä on myös tehty paljon pien-, ja naisyrittäjien eteen ja varsinkin moderni länsirannikko on vahvaa naisyrittäjäaluetta. Rahoittajatkin ovat USA:ssa lisänneet satsauksiaan naisyrityksiin – luultavasti myös siksi, että rahoittajina ja bisnesenkeleinä on nykyään yhä enemmän naisia eikä male attitude ja vanhojen verkostojen puute ole enää niin paljon esteenä. Kuinka monessa Suomen Pääomasijoitusyhdistys ry:n jäsenessä on naisilla valtaa? Tätä en selvittänyt nyt, mutta näppituntuma on, ettei kovin monessa.

Selaillessani mm. www.forbes.com:in ja www.entrepreneur.com:in sivuja selvisi, että WOSB:lle eli Women Owned Small Businessille on  US Federal Governmentin hankinnoista siivutettu ainakin 5% – puhutaan siis miljardeista! – ei miljoonista. WOSB:ksi päästäkseen on haettava sertifikaattia, jonka myöntää ainakin USA:ssa useampikin taho. Sertifikaatin hakuprosessissa näytti vilahtavan D&B eli Dun & Bradstreet, joka on globaali datakumppanimme. D&B:n DUNS-numero toimii identifikaattorina prosessissa ja D&B Worldbase-datapaketissa on yhden kentän nimenä WomenOwnedIndicator. Jos tarvitset DUNS-numeroa, niin täältä https://www.bisnode.com/suomi/duns-numero/ sen saat.

Googlaamalla selvisi myös, että naisia auttavia organisaatioita löytyy Yrittäjänaisten lisäksi: mm. www.nyek.fi (Naisyrittäjyyskeskus ry) tai kansainvälinen www.weconnectinginternational.org  jonka kumppanina toimivat esim. Walmart ja Exxon. Myös Clinton Global Initiative on partnerina, The Trump Organizationia ei luonnollisesti listalta löydy.

Nainen on naiselle - mahdollisuus

Milloin Suomessa joku kiinnostuu naisyrittäjistä? Mielenkiintoinen joukko varmaan muillekin markkinoijille, jotka haluavat kohdistaa sanomaansa Korisevan Arjalla, Satu Silvolle tai vaikka Maija Itkoselle. Tiedoksi, että Maija on nyhtökaurayritys Gold&Green Foodsin perustaja.  Tai haluaisivatko naiset ostaa naisten omistamilta yrityksiltä? Pienen perhe- ja ystävägallupin perusteella – kyllä haluaisivat. Yrittäjänaiset ry:n sivuilta löytyvät jäsenien tiedot, mutta jos siihen lisättäisiin myös tuote- tai palveluhaku niin semmoiselle apille voisi löytyä käyttöä.

Nämä tiedot naisista olen koonnut (hyvin vajavaisin teknisin taidoin) Bisnode-ihmiset -palvelustamme sekä hyödyntänyt B2B analyysiamme yritysten osalta. Jos olisin vielä halunnut tietää minkälaisilla autolla he ajavat, mitkä firmat/naiset satsaavat verkkokauppaan tai milloin on ko. yrityksen sukupolvenvaihdos odotettavissa, niin olisin tarvinnut vähän lisää dataosaajiemme apua.

Hyödynnä koko Suomen yritys- ja kuluttajatietokanta

Bisnode haluaa kantaa kortensa kekoon ja allekirjoittanut lupaakin auttaa veloituksetta kahta naisyritystä/yrittäjää löytämään uusia, sopivia potentiaalisia asiakkaita ja/tai ymmärtämään nykyisiä paremmin.

http://www.investopedia.com/articles/personal-finance/040515/10-most-successful-women-entrepreneurs-decade.asp

Tilaa viimeisimmät uutiset datasta, analytiikasta ja asiakaskokemuksesta suoraan sähköpostiisi

Bisnoden tietosuojasta

Bisnodella käsittelemme tietojasi aina voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Lue lisää tietojenkäsittelyyn liittyvistä periaatteistamme tietosuojaselosteestamme.