Smart data Artikkeli

Nuppineuloja, lonkeroita ja väriläiskiä – Mitä paikkatieto voi kertoa mistä tahansa?

matias-andersson-authors-block.png

Neliosaisessa blogikirjoitussarjassa Bisnoden paikkatietoanalyytikko Matias Andersson pohtii asiakasaineistojen ja ulkopuolisen lisädatan yhdistämistä, mallintamista ja hyödyntämistä paikkatiedon työkaluin.

Karttakeskuksen taannoisen Paikkatieto 2016 -kyselyn tuloksissa todetaan, että kolme neljästä haastatteluihin osallistuneista yrityksistä pitää paikkatietoa tärkeänä tai erittäin tärkeänä liiketoimintansa kannalta. Heti perään todetaan suurimman potentiaalin löytyvän ”asiakkuuden hoidossa".

Mitä sitten? Mitä vaatii paikkatietoa hyödyntävä ”asiakkuuden hoitaminen”, johon tässä yhteydessä laskettakoon myös uusasiakashankinta? Onhan paikkatieto kaikessa monikäyttöisyydessään vain työkalu muiden joukossa aineiston tiedoksi jalostamista varten!

Olivat asiakkaasi sitten yksittäisiä kuluttajia tai yrityksiä, niistä kerättyyn tietoon liittyy lähes väistämättä jonkun tason paikkatietoa. Tämä paikkatieto voi ilmetä vaikkapa osoitteena, postinumerona tai hämäränä käsityksenä: ”Se on jossain siinä sen hauskan baarin nurkilla…”

Tiedän missä asut! - Nuppineuloja seinäkartalla

Kaikki itse asiakkaaseen liitetty tieto on toki tärkeää, mutta sijainnin selvittämisen jälkeen tärkein kysymys kuulu kuitenkin usein: Mitä muuta täällä on? Keitä muita täällä asuu? Mitä tämä kertoo asiakkaistani ja alueesta? Miksi tämä on juuri täällä, miksi juuri tänne tultaisiin jostakin muualta? Missä olisi lisää samanlaista? Staattisen sijaintitiedon hyödyntäminen ympäristön kuvailun välineenä on tehokas tapa suhteuttaa kokoamaasi asiakastietoa alueelliseen asiayhteyteen: Kuinka suuri osa alueen nuorista aikuisista on asioinut tietyssä liikkeessä? Entä kuinka paljon samalla alueella asuu lapsiperheitä, teinejä tai korkeatuloisimpaan viidennekseen kuuluvia? Kuinka suurella osalla tietyn korttelin asukkaista on maksuhäiriömerkintä? Oli sijaintitiedon tarkkuus sitten postinumero-, kortteli- tai osoitetasoa, tuo vertailukelpoinen aineisto samalta alueelta usein täysin uusia näkökulmia asiakaskantaan. Täysin oma aiheensa on toki myös kiinteistön ja asuntojen arvon selittäminen osin ympäristötekijöillä. Kirjoitussarjan toinen osa käsittelee tarkemmin tämänlaista kysymyspatteristoa.

Lonkerot kuvaavat myös ihmisten tavoitettavuutta

Niin tärkeää kuin asiakkaiden sijaintitiedon sitominen kartalle ja kehitystyöhön onkin, ovat varsinkin kuluttajat siitä ikäviä tarkasteltavia, että ne pysyvät lähes alinomaa liikkeessä, milloin päivittäisellä työmatkalla, milloin lenkillä. Kuitenkin aivan liian usein muualla kuin omassa nuppineulassaan. Aktiivisesti omaa vuokraloukkoaan välttelevää opiskelijaahan kannatta tunnetusti tavoitella missä tahansa muualla kuin tämän kotona. Lisäksi esimerkiksi markkinoinnin maailmassa eivät riitä vastaukset kysymyksiin ”Mitä täällä on?” ja ”Keitä täällä asuu?” – olisi myös hyvä tietää keitä täällä liikkuu? Samoin kuluttajista voi olla tärkeää kysyä ”Missä nämä yleensä hiihtävät?” eikä vain ”Missä he nukkuvat?”. Kirjoitussarjan kolmas osa tarttuu liikennevirtojen tutkimiseen ja hyödyntämiseen.

Väriä kartan valkeille läiskille

Oikea” aluetuntemus taas lienee aina yhdistelmä asioita: Ei joko täällä asuu… tai täällä liikkuu… vaan täällä asuu ja täällä liikkuu… Se, mikä tieto on olennaista tietyllä alueella, riippuu alueen luonteesta, joka taas selviää alueesta löytyvää tietoa tarkastelemalla. Siinä missä Landbon työpaikkarakennetta on suhteellisen turha analysoida, on ydinkeskustassa asuvien kuluttajien profiili taas kaukana alueella päivittäin liikkuvien profiilista. Tällä erolla on luonnollisesti suuri merkitys mitä tahansa toimintaa suunnitellessa. Oli kyse sitten markkinointikampanjasta, toimipaikkasuunnittelusta tai käytöksen mallintamisesta, tuo kokonaisvaltainen ja vertailukelpoinen ympäristön kuvailu sekä olennaisten kysymysten esittäminen runsaasti lihaa ja läskiä luiden ympärille niin asiakkuuden hallinnoinnin, toimintaympäristön ymmärtämisen kuin terveen mielenkiinnonkin suhteen. 

Tilaa viimeisimmät uutiset datasta, analytiikasta ja asiakaskokemuksesta suoraan sähköpostiisi

Bisnoden tietosuojasta

Bisnodella käsittelemme tietojasi aina voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Lue lisää tietojenkäsittelyyn liittyvistä periaatteistamme tietosuojaselosteestamme.