Mitä luottamus on?

johanna-suomela-authors-block.png

Onko se sitä että ”kaksi ihmistä menee samaan huoneeseen, katsoo toisiaan silmiin ja miettii, miten Suomi saadaan nousuun.” kuten totesi Alexander Stubb.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan luottamus on ”Tunne tai varmuus siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luottaa. Että joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä.”

Luottamuksesta on viime aikoina puhuttu paljon. Niin paljon että kun pyörittelin aihetta, sain välittömästi mieleeni missä kaikkialla Luottamus oli ollut mieleenpainuvasti tapetilla.

Viime vuonna Turun Yliopiston Top Management Forumissa mietittiin asiantuntijavoimin minne suomalainen työelämä on menossa. Turkulaisen yrittäjyyden professorin, Jarna Heinosen mukaan jo nyt ja etenkin tulevaisuudessa ”Luottamus on halutuimpien työpaikkojen vetovoimatekijä”.

Epäluottamuksen vuoksi potkut Helsingin Sanomien päätoimittajan paikalta saanut Mikael Pentikäinen kirjoittaa kirjassaan ”Luottamus” näin: ” Luottamus on ihmeellinen voima. Se on ehtymätön luonnonvara, joka luo hyvää elämää. Se on pulppuava ja itsestään uusiutuva lähde. Se lisääntyy jakamalla, kun luottamusta kokenut ja siitä voimaantunut levittää sitä eteenpäin luottamalla itse. Kun luotat, sinuun luotetaan. Näin syntyy hyvää rakentava luottamuksen kierre. Luottamus on kuin rakkaus, kiintymys, energisyys tai menestys, joka antaa voimaa sitä kokevalle.”

Great Place to Work –instituutin mukaan Suomen parhaita työpaikkoja yhdistää se että ne ovat edelläkävijöitä johdon ja henkilöstön välisen luottamuksen rakentamisessa.

Kirjoittaessamme kollegani Pär Österlundin kanssa toimittajariskikirjaamme ”Kauhun tasapaino”, jouduimme miettimään myös luottamuksen syvintä olemusta. Milloin yhteistyökumppaniin voi luottaa?  Silloinko kun ostat häneltä pakatun laskuvarjon?

Mitä synkempi on taloudellinen toimintaympäristö ja mitä tummempi horisontti, sitä tärkeämpää on luottamuksen rakentaminen. Resursseja ei pidä tuhlata turhaan korvat luimussa kyräilyyn, eikä hyviä tilaisuuksia päästää tarkoituksella sivu suun. Miten voi välttyä joutumasta pihtaamisen syöksykierteeseen? Mitä on epäluottamuksen ja luottamuksen välissä?

Rehellisyyttä ja sitoutumista. Ennustettavuutta ja arvostusta.

Pidettyjä sanoja. Lunastettuja lupauksia. Alimyytyjä ja ylitoimitettuja sopimuksia.

Ja ”Kauhun tasapaino”. Kirjanen joka valottaa niitä hyväksi havaittuja keinoja joilla voi saada lisävarmistusta sille että myös yhteistyökumppanitarjokas on liikkeellä vasta pestyn lakanapyykin valkoisella vilpittömällä mielellä.

- Koska me kaikki b-to-b –sitoumuksia tekevät ihmiset emme kuitenkaan voi mennä yhteistyökumppaniehdokkaiden kanssa kahden samaan huoneeseen katsomaan toisiamme silmiin.

Tilaa viimeisimmät uutiset datasta, analytiikasta ja asiakaskokemuksesta suoraan sähköpostiisi

Bisnoden tietosuojasta

Bisnodella käsittelemme tietojasi aina voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Lue lisää tietojenkäsittelyyn liittyvistä periaatteistamme tietosuojaselosteestamme.