Kuka menee kohta naimisiin?

matias-andersson-authors-block.png

Vietän näillä main ensimmäistä hääpäivääni. Minä olen kaupungista, puolisoni muualta. Purjehdin omasta ystäväpiiristäni ensimmäisten joukossa avioliiton satamaan, kun taas puolisoni oli kotopuolessa vähemmistössä ikäisenään vakaassa parisuhteessa mutta naimattomana elävänä nuorena naisena.

Kavereistani iso osa on korkeakoulussa opiskelevia tai sieltä vastikään oikeaan elämään siirtyneitä, puolisoni kotiseuduilla työelämään tunnutaan siirtyvän tuntuvasti aikaisemmin. Opiskelijana harva avioituu, vakaassa työsuhteessa olevalta se luonnistuu helpommin. Lyhyemmän aikaa opiskelevat taas pääsevät vakaaseen ja tyydyttävään työsuhteeseen usein nuorempana kuin korkeakoulutetut. Rajusti yleistäen voi siis sanoa että näistä syystä urbaaneissa keskuksissa mennään naimisiin myöhemmin kuin muualla maassa, mistä tilastot todistavat. Mitä sitten?

Bisnode lähti toukokuussa selvittämään missä määrin naisten, miksei myöhemmin myös miesten, naimisiinmenoa voi tätä taustaa ennustaa, koeryhmänä 20 500 20-40-vuotiasta mahdollista morsianta ja tavoitteena ennustaa ketkä onnelliset menevät naimisiin kesän aikana.

Suomalaiset naiset avioituvat keskimäärin 30,6 vuoden ikäisenä. Kuten todettua, tämä luku kuitenkin vaihtelee alueellisesti paljonkin. Helsingissä 30-vuotiaista naisista noin 3,5 % on naimisissa, kun taas 31-vuotiaista jo 5,9 %. Isosta loikasta voidaan siis päätellä, että stadin friidut menevät kaikista ikäluokista useimmiten naimisiin kolmannenkymmenennenensimmäisen ja kolmannenkymmenennentoisen syntymäpäivänsä välillä. Erässä toisessa kaupungissa tuo loikka rakkauden virallistamisessa tapahtuu useimmiten jo ikävuosien 24 ja 25 välillä, kolmannessa luvut ovat 25 ja 26, jne... Tällä kynnysiän tuntemuksella poimimme koeryhmästä tuhannen nuoren naisen kuuman ryhmän, jotka kaikkein todennäköisimmin avioituisivat kesän aikana.

Koko koeryhmästä alle prosentti meni kesän aikana naimisiin, kuumasta ryhmästämme yli kolme prosenttia. Ennuste osui siis selvästi paremmin kuin satunnaisotanta. Vielä vakuuttavammin esitettynä: Avioliitoista vajaa viidennes oli meidän oikein ennustamia, mikä on häiden harvinaisuuden huomioon ottaen varsin mukiinmenevä tulos.

Niin siis mitä sitten? Oma kesälauantaini on luonnollisesti palanut muistiini toistaiseksi elämäni parhaana päivänä, mutta yhtälailla se jätti pitkäaikaisen merkin talouteni tasapainoon. Prinsessa- tai prinssihäitä mielitietyn kanssa ei järjestetä välttämättä ihan omin avuin tai talkootöinä. Pointtina tässä on että häitä suunnittelevat käyttävät tiettyjä palveluita paljon, usein rahaa säästelemättä ja ennustettavasti. Nyt voimme tyydyttävällä osumatarkkuudella ennustaa tätä ennustettavuutta.

Tilaa viimeisimmät uutiset datasta, analytiikasta ja asiakaskokemuksesta suoraan sähköpostiisi

Bisnoden tietosuojasta

Bisnodella käsittelemme tietojasi aina voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Lue lisää tietojenkäsittelyyn liittyvistä periaatteistamme tietosuojaselosteestamme.