Koronavirus: Nämä ovat sen vaikutukset maailmantalouteen

13 helmi 2020

Koronaviruksen puhkeaminen on dominoinut otsikoita viikkojen ajan. Seuraukset väestölle ovat uskomattoman traagisia. Voimakkaasti Kiinan sisällä levinneellä viruksella on kuitenkin vaikutuksia myös maailmantalouteen, sillä Kiina toimii monen markkinan tärkeänä tuontimaana. Tällä hetkellä useiden yritysten on turvattava toimitusketju, jotta he eivät törmää pullonkaulaan. Tästä artikkelista löydät tärkeimmät seikat koronaviruksen puhkeamisesta sekä muutamia vinkkejä toimitusketjun suojaamiseksi.

Bisnoden kumppani Dun & Bradstreet on julkaissut raportin, joka tuo esiin koronaviruksen puhkeamisen mahdolliset vaikutukset maailmantalouteen. Raportin tarkoituksena on auttaa Kiinan kanssa kauppaa käyviä yrityksiä arvioimaan riskejä ja niiden vaikutuksia liiketoimintaan sekä toimitusketjuun. Dun & Bradstreetin ekonomistit ja analyytikot ovat tämän raportin takana. Raportti sisältää dataa, havaintoja ja suosituksia riskien arviointiin tilanteessa, jossa toimitusketju katkeaa tuhoisan koronaviruksen seurauksena.

Faktat lyhyesti

Tautipesäke

Koronavirus puhkesi joulukuussa 2019 Kiinassa Hubein maakunnassa kaupungissa nimeltään Wuhan. Wuhan on tärkeä yritys- ja teollisuusalue. Maailman terveysjärjestö (WHO) antoi sille hiljattain virallisen nimen Covid-19. Virus on levinnyt nopeasti alueelle ja 18 muuhun provinssiin.

Viranomaisten reaktio

Kiinan hallitus on pakottanut monet maakunnan yritykset sulkemaan ovensa. Tämä on vaikuttanut vakavasti talouteen. Päätöksellä on lisäksi globaali vaikutus kaikkiin yrityksiin, joilla on toimittajia Kiinassa.

Vaikutusalueella olevat maakunnat

Dun & Bradstreetin tietojen mukaan yli 90% kiinalaisista yrityksistä sijaitsee niillä alueilla, joihin virus vaikuttaa. Noin 50 000 on ulkomaisten yhtiöiden tytäryhtiöitä ja sivuliikkeitä. Guangdongin, Jiangsun, Zhejiangin, Pekingin ja Shandongin maakuntien osuus koko työllisyydestä on 50% ja 48 % koko Kiinan taloudesta.

Kiina vientimaana

Maailmanlaajuisesti yli 51 000 yrityksellä, mukaan lukien 163 Fortune-1000 -yritystä, on yksi tai useampi ensisijainen alihankkija viruksen vaikutusalueilla. Vähintään 5 miljoonalla yrityksellä maailmanlaajuisesti (mukaan lukien 938 Fortune-1000 yritystä)on yksi tai useampi toissijainen alihankkija kyseisillä alueilla. 

Toimialat 

Viisi toimialaa, joihin virus vaikuttaa eniten ovat palveluala, tukkukauppa, teollisuus, vähittäiskauppa sekä rahoituspalvelut. Näillä toimialoilla toimivat yritykset muodostavat yli 80% vaikeuksissa olevien maakuntien yrityksistä. Palvelualan, tukkukaupan ja teollisuuden osuus kaikista yrityksistä on noin 65%. 

Ennusteet

On vielä liian aikaista arvioida tarkasti koronaviruksen vaikutuksia maailmantalouteen. Aikaisemmista pandemioista saadut kokemukset auttavat kuitenkin kehittämään erilaisia ​​skenaarioita alueen lyhyen ja keskipitkän aikavälin taloudellisista olosuhteista. Tämä antaa mahdollisuuden arvioida riskejä ja mahdollisia seuraamuksia yrityksille. 

Kuinka suojata toimitusketjuasi 

Koska koronavirus leviää edelleen Kiinassa ja ympäri maailmaa, tarkka vaikutus talouteen on edelleen epäselvä. Dun & Bradstreet kehottaa painokkaasti kaikkia yrityksiä, joilla on yhteys Kiinaan, toteuttamaan seuraavat toimenpiteet parhaalla mahdollisella tavalla riskien lieventämiseksi. 

Lyhytaikaiset toimenpiteet 

  • Kehitä riskipohjainen arviointiprosessi, joka monitoroi kaikkia toimitusketjun tuottavuuteen vaikuttavia riskejä.
  • Tarkista alihankkijoiden alihankkijat. Varmista, että niillä ei ole kielteisiä vaikutuksia yritykseesi.
  • Seuraa toimitusketjuasi. Varmista, että ymmärrät ensisijaisten ja toissijaisten alihankkijoiden riskit. Tämä antaa sinulle täydellisen yleiskuvan koko toimitusketjusta.
  • Etsi vaihtoehtoisia alihankkijoita, jotka eivät sijaitse viruksen vaikutusalueilla. Näin monipuolistat toimitusketjuasi etkä ole riippuvainen ​​yhdestä alihankkijasta tai maantieteellisestä alueesta. 

Pitkäaikaiset toimenpiteet

  • Luo selkeät toimintaperiaatteet sekä varasuunnitelmat toimitusketjuasi koskien. Etsi vaihtoehtoisia alihankkijoita muilta maantieteellisiltä alueilta, jotta voit turvautua niihin hätätilanteessa. Harkitse myös toimitusketjun kriittisten komponenttien hankinnan hajauttamista.
  • Tarkista strategiasi säännöllisesti. Ota aina huomioon muutokset organisaation sisällä sekä liiketoimintaympäristössä.

Raportti PDF-muodossa

Lataa koko raportti PDF-muodossa maksutta. Raportti kuvaa nykyisen tilanteen ja koronaviruksen vaikutukset grafiikoiden ja taulukoiden kautta.

Katso raportti nyt

Haluatko kuulla lisää palveluistamme? Täytä tietosi alle ja olemme sinuun pian yhteydessä!