Smart data Dataohjautuva markkinointi Parempia päätöksiä

Dataan me luotamme? Käytä datan voimaa hyvään

26 elo 2019

Dataan hukkumassa

Vuonna 1999 pahaa-aavistamattomalle yleisölle julkaistiin tieteiselokuva Matrix. Elokuvaa tähdittää lipevä Keanu Reeves, ja se sisältää ennennäkemättömiä visuaalisia ”luotiaika”-tehosteita. Kyseessä on dystooppinen elokuva. Ihmiskunnan ovat orjuuttaneet koneet, jotka perustuvat kaikkialla läsnä olevaan aavemaiseen vihreään koodiin.

Koodi valuu tasaisin väliajoin pahaenteisesti pitkin ruutua. Se on dataa, joka ei anna armoa. Meille esitellään epätodellinen maailma, jossa säännöistä ei välitetä, mikään ei ole totta ja vain vähän on aitoa.

”Olisipa mukavaa, jos jossain olisi vaihteeksi järkeä.”

– Liisan seikkailut ihmemaassa

Tiedämme, että datalla on valtava voima. Saatavillamme ei ole koskaan ollut yhtä paljon dataa. Datatieteilijöiden käsissä se paljastaa ratkaisuja ongelmiin, joita emme kaikkia ole vielä edes kohdanneet mutta jotka tulevat ilmiselviksi, kun uusi tieto tai big data suodattuu tietoisuuteemme ja järjestyy. Voimme löytää ja ehdottaa ratkaisuja ja tuotteita, joita ei ole ollut mahdollista toteuttaa aiemmin.

 

’Nainen lampun kanssa’, uppoamaton laiva ja ruotsalaiset hätäpalvelut

1853: Datan keruu ja esittäminen

Florence Nightingale tunnetaan naisena, joka työskenteli taukoamatta auttaakseen Krimin sodassa haavoittuneita sotilaita. Hän oli omistautuneen, ahkeran ja myötätuntoisen sairaanhoitajan perikuva. Hän oli myös paljon muuta. Hän keräsi, järjesteli ja esitti tilastoja täysin uudenlaisella tavalla ja mullisti samalla sairaanhoidon.

Keräämällä tietoja taudeista, haavoista ja kuolemista Nightingale paljasti, että suurin osa kuolleista ei kuollut haavoihinsa vaan tauteihin, jotka liittyivät heidän surkeisiin asuinoloihinsa.

Sodan jälkeen Nightingale matkusti ympäri Eurooppaa, vieraili melkein jokaisessa sairaalassa, analysoi niitä ja kirjasi löytönsä kirjaansa Notes on Hospitals. Hänen raportoimansa faktuaaliset tiedot toimivat seuraavan vuosisadan ajan sairaaloiden toiminnan pohjana.

Pelastuneet henkilöt pelastuivat yhden miehen, herra Marconin, ja hänen mahtavan keksintönsä ansiosta.

– Herbert Samuel, postiviranomainen (huhtikuu 1912) kommentoi Titanicilta lähetettyä SOS-viestiä

1912: Selkeyttä hämmennykseen

RMS Titanicin viimeisten hetkien hämmennyksessä vanhempi sähköttäjä Jack Phillips lähetti uutta SOS‑koodia morseaakkosilla. Lähellä olevat laivat kuulivat viestin ja tulivat valtamerialuksen apuun.  Tämän ansiosta 706 henkeä pelastui.

Langaton lennätin oli yksi uuden aikakauden hienoimmista keksinnöistä. Tämän uusimman viestintäteknologian mahdollistama tiedonsiirto oli vallankumouksellinen keksintö.

2018: Hämmennys vallitsee?

Tämän päivän matkapuhelinten kätevyys aiheuttaa ainutlaatuisia ongelmia.

Hätäpalveluiden suuri ongelma on onnettomuuden sijainti. Sijainti oli ennen helppo määrittää, koska puhelimet olivat osa kiinteätä verkkoa.

Vaikka matkapuhelimellasi on laskutusosoite, on kuitenkin erittäin todennäköistä, ettei puhelimesi ole lähelläkään tuota osoitetta onnettomuuden tapahtuessa. Sen lisäksi, että onnettomuuden sijaintia on vaikea määrittää puhelimen avulla, puhelimen käyttäjä on todennäköisesti stressaantunut ja antaa mahdollisesti väärää tietoa. Lopputuloksena on sekasorto tai ainakin eksyksissä oleva hätäkeskuspäivystäjä.

 

112 — Bisnoden data tuo lisäarvoa numerolle

Älykkään datan voima tarkoittaa, että voimme nyt aktiivisesti määrittää puhelun sijainnin mistä tahansa onnettomuuden sattuessa. Tämän lisäksi kriisin aikana hätä-ääniviestejä tai tekstiviestejä voidaan lähettää puhelimiin, jotka ovat minkä tahansa katastrofialueen tai hätäalueen lähellä.

2019 — Oletko dataisti? Uskotko dataan?

Uskoitpa dataan kuinka paljon tahansa, voit itse päättää, uskotko ”dataismiin” ja siihen, mitä se edustaa. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus tutkia ja analysoida hallussasi olevaa dataa, ja tähän perustuva kyky tehdä ratkaisuja ja tuotteita on vaivan arvoinen.

Elämme datan aikakaudella. On selvää, että sen hallinta, ymmärtäminen ja valjastaminen hyvään tulevat määrittelemään tätä aikakautta.