Jaa sivu
Auta verkostoasi oppimaan uutta!
Bisnoden tuore tutkimusraportti “7 askelta datavetoiseen organisaatioon” paljastaa, että jopa 25 prosenttia C-tason johtajista perustaa päätöksensä pelkkään intuitioon, eli tunteeseen vatsanpohjassa. Samaan aikaan 38 prosenttia toteaa, että vuoteen 2030 mennessä heidän liiketoimintansa loppuu, elleivät he sitoudu datavetoiseen tulevaisuuteen. Osaamisen puute sekä riittämättömät prosessit sisäisen ja ulkoisen datan hyödyntämisessä pitävät johtajia valveilla yöllä. Lisäksi joka toiselta johtajalta puuttuu perustason tietämys siitä, miten datan ja data-analytiikan hyödyntämistä omassa organisaatiossa voisi kehittää.
”Nykypäivän liiketoimintakentässä on nähtävissä suuri muutos. Tämän muutoksen myötä datavetoisuudesta tulee perusvaatimus kaikille toimialoille”, sanoo Niko Myller, Bisnoden operatiivinen johtaja ja Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen työelämäprofessori. ”Kun organisaatiossa lähdetään toteuttamaan datavetoisuutta, tulee intuitio korvata ensi tilassa dataan ja analytiikkaan perustuvilla päätöksillä.”
Yrityksen ohjaaminen läpi digitalisaatioprosessin ei ole helppo tehtävä ja se vaatii runsaasti investointeja. Bisnoden tutkimus osoittaa, että data- ja analytiikkahankkeisiin tehdyt investoinnit jakautuvat epätasaisesti osastojen ja liiketoimintojen välillä. IT-osaston (34 prosenttia) data-analytiikkahankkeisiin yli-investoidaan voimakkaasti, kun taas markkinointiosasto (13 prosenttia), tuotekehitys (12 prosenttia) ja myynti (14 prosenttia) jäävät jälkeen. Tämän kehityksen oletetaan vaikuttavan negatiivisesti liiketoiminnan suorituskykyyn koko Euroopassa.
Kun puhutaan data-analytiikasta ja tekoälystä, jotkut toimialat ovat pidemmällä tehtävien automatisoinnissa kuin toiset. Finanssiala, konsultointi ja IT ovat johdossa. 25 prosenttia johtajista näillä toimialoilla kertoo, että huomattava osa tehtävistä on mahdollista automatisoida käyttämällä tekoälyä ja dataa fiksummin. Julkinen sektori, koulutus ja terveydenhuolto ovat tutkimuksen mukaan sen sijaan jäämässä jälkeen. Nimittäin vain 10 prosenttia vastaajista näiltä toimialoilta toteaa, että tehtäviä on mahdollista automatisoida. Samaan aikaan 39 prosenttia vastaajista sanoo, että vuoteen 2030 mennessä data-analytiikka ja tekoäly ovat muuttaneet merkittävästi omaa toimialaa.
Avain digitaalisen maturiteetin saavuttamiseen on innovatiivinen ja avoin yrityskulttuuri, joka ei kuitenkaan ole liian myötätuntoinen - data ei ole heikkohermoisille. Työntekijöiden vaihtuvuus on yllättäen matala (alle 10 prosenttia) johtavissa yrityksissä, joissa data toimii liiketoiminnan ajurina. Silti 55 prosenttia vastaajista kertoo, että digitalisaatio ja teknologia turhauttavat enemmän kuin kollegat. Lisäksi eurooppalaiset yritysjohtajat näkevät suurena haasteena kriittisesti dataan suhtautuvat työntekijät ja heidän kouluttamisensa.
Dataan ja analytiikkaan liittyvä osaaminen vaihtelee eurooppalaisissa johtoryhmissä. Tutkimuksen mukaan johtoryhmissä on nähtävillä tietynlainen sukupolvien välinen kuilu. Tyypillisesti milleniaalivetoisissa johtoryhmissä on laajempi digitaalinen kompetenssi, kun taas suuriin ikäluokkiin painottuvissa johtoryhmissä ollaan jäämässä jälkeen.
Datavetoisuuden haasteet ja pelot
Tutkimukseen vastanneilla on useita huolia oman organisaation datavetoisuuteen ja muutosmatkaan liittyen. Osaamisen puute on yksi niistä.
Datan ja tekoälyn tulevaisuus
Miten eurooppalainen yritysjohto näkee datan ja analytiikan tulevaisuuden?
Lisätietoja tutkimuksesta
Tutkimuksen tilasi Bisnode ja sen toteutti Kairos Future. Tutkimuksessa haastateltiin 300 C-tason johtajaa kymmenessä Euroopan maassa. Haastattelut toteutettiin kesä-heinäkuussa 2019.
Bisnodesta
Bisnode on johtava ja edistyksellinen data- ja analytiikka-alan yritys, joka rakentaa valoisaa tulevaisuutta smart datan avulla. Yrityksessä työskentelee yli 2 100 intohimoista ja uteliasta työntekijää, jotka tekevät yhteistyötä yhteensä 19 Euroopan maassa. Bisnode auttaa yrityksiä ennustamaan asiakkaiden käyttäytymistä, hallitsemaan liiketoimintaan liittyvää riskiä ja löytämään innovatiivisia vastauksia erilaisiin liiketoiminnallisiin kysymyksiin analytiikan ja scoring-mallien kautta.